7 alternativa metoder för att rengöra ugnen

7 metoder föra tt rengöra ugnen

Efter matlagningen står du ofta inför ett litet problem – hur rengör man ugnen? Ibland är den här uppgiften inte så lätt, särskilt om du måste hantera ackumulerat fett och sot. Kontakta en bra städfirma i Trelleborg för mer råd och städhjälp.

Sju enkla sätt att rengöra ugnen hemma själv

  • Blanda 1/4 kopp vatten, 1/4 kopp salt och 3/4 kopp bakpulver tills det blir en tjock röra. Torka av ugnen med en fuktig trasa och sprid röran över hela ytan. Låt det verka hela natten och tvätta det på morgonen. Denna metod är som mest effektiv när ugnen inte är allt för smutsig, så rengör den regelbundet!
  • Du kommer att rensa det bruna lagret från ugnsfönstret genom att späda bakpulver i varmt vatten. Applicera lösningen på hela ytan och låt stå i 15 minuter. Då torkar du smutsen betydligt lättare.
  • Du kan också använda vanlig vinäger. Applicera en liten mängd vätska på ugnens svala yta med en fuktig trasa och fördela den över hela området. Låt det ta sin tid att verka. Om nedsmutsningen är mild kommer du att kunna torka av den lätt, men om den är större behöver du en borste.
  • Blanda vinäger med bakpulver. Detta hjälper dig att ta bort även de äldsta avlagringarna på ugnens väggar. Skölj slutligen med varmt tvålvatten så kommer den att skina som ny igen.
  • Späd ut tvål eller tvättmedel för att tvätta disk i varmt vatten. Häll den i en behållare, fukta väggarna och sätt den sedan i ugnen. Kör ugnen på 120 grader i 30 minuter utan att öppna den. Öppna sedan och låt svalna något. Med en fuktig trasa tar du sedan bort fettet utan svårigheter.
  • Häll 1 liter vatten och tillsätt en kopp vinäger i en skål. Sätt den i ugnen och låt den stå i 150 grader i 30 minuter. Stäng sedan av den och passa på att torka väggarna medan den är varm och våt. Om det är svårt att rengöra är det bara att upprepa proceduren med mer vinäger.
  • Späd ut bakpulver (eller en blandning av citronsyra och bakpulver) med vatten. Spraya ugnen grundligt med denna lösning och vänta ett tag. Sedan kommer lagren av smuts att brytas ned i bitar och då tar du enkelt bort dem med en våt trasa.